Αγαπητοί συνάδελφοι                                                                              Αύγουστος  2018

 

Η επιστολή  αυτή  αφορά την  ενημέρωση σας για τα τεκταινόμενα στο  σχέδιο Υγείας, την δράση του ΔΣ ΑΕΚ μέχρι τώρα, και το πλάνο δράσης για την επαγγελματική μας κατοχύρωση και αξιοπρεπή  αμοιβή στην ειδικότητα μας, στην οποία δράση, μας οδήγησαν οι τελευταίες εξελίξεις.  Σας ζητούμε να βοηθήσετε όλοι μαζί, στην επίτευξη των απαραίτητων στόχων μας, ώστε να συμβάλουμε στην επιβίωση της Ακτινολογίας και επαγγελματικό καθεστώς των Ακτινολόγων.

Αναφερόμαστε στο πολύ σημαντικό θέμα  ιατρικών πράξεων σε κάθε ειδικότητα και την αμοιβή από ΟΑΥ στο επερχόμενο ΓεΣΥ & Αυτονόμηση των κυβερνητικών νοσηλευτηρίων, αλλά και στα εξ αυτών επακόλουθα ανεξάρτητα από το ΓΕΣΥ, δηλαδή την ανάγκη της επαγγελματικής κατοχύρωσης μας τώρα, διότι μετά θα αλλάξουν πολλά.

Με αφορμή την κοινοποίηση από τον ΟΑΥ των “Κατάλογοι κωδικοποιημένων δραστηριοτήτων ανά ειδικότητα και Προσχέδια Κανονισμών 2018 για ειδικούς ιατρούς,  (επισυνάπτεται No 1), θεωρήσαμε υποχρέωση μας, να υπερασπιστούμε όσο μπορούμε τις ιατρικές μας πράξεις, τεκμηριώνοντας τα επιχειρήματα μας με βάση στοιχεία από τις Διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, τις Διεθνείς οδηγίες παραπομπής/reference guidlines, τα quality stantards  και υιοθετημένες  πρακτικές/πρωτόκολλα, σε χώρες της Ευρώπης και ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια χρόνια κατάσταση/ένα κατεστημένο με την αναμενόμενη αντίσταση.

Σας πληροφορούμε ότι είμαστε η τελευταία επιστημονική εταιρεία που μας έστειλαν τον κατάλογο με τις κωδικοποιημένες ιατρικές πράξεις από τον ΟΑΥ ! Επικοινωνήσαμε άμεσα μαζί τους και είχαμε συνάντηση στις 5 Ιουλίου, αφού ζητήσαμε με επιστολή στον ΠΙΣ για  εκπρόσωπο τους, ώστε να δείξουμε σύμπνοια και έτσι  έγινε. Τονίσαμε επίσης εκ των προτέρων στον ΟΑΥ, ότι δεν θα προβούμε σε καμία συζήτηση για την εξευτελιστική αμοιβή (ακολουθώντας την τοποθέτηση ΔΣ ΠΙΣ). Είχαμε και παλαιοτέρα συνάντηση με  ΟΑΥ και θέσαμε  επανειλημμένα τις θέσεις μας και τότε . Το ίδιο και επανειλημμένα και στον ΠΙΣ …

Όσον αφορά τον ΠΙΣ για το πιο πάνω θέμα,  σας πληροφορούμε ότι τον Ιούνιο είχε ήδη πραγματοποιήσει δυο συγκεντρώσεις ενημέρωσης (ιατρικές ειδικότητες σε δυο κατηγορίες/ χειρουργικές και παθολογικές), εντάσσοντας την ΑΕΚ στις χειρουργικές.

Εμείς δεν παρεβρεθήκαμε αφού δεν είχαμε πάρει  ακόμα τους δικούς μας καταλόγους και δυστυχώς δεν μας είχαν γνωστοποιηθεί από κανένα (ΠΙΣ ή ΟΑΥ) οι κατοχυρωμένες ιατρικές πράξεις των άλλων ειδικοτήτων (οι πλείστες ειδικότητες έχουν ακτινολογικές πράξεις  με προσδοκώμενη αμοιβή επιπρόσθετα των δικών τους.. κλινική εξέταση κτλ)..

Επιπρόσθετα ζητήσαμε επανειλημμένα από ΠΙΣ , την συζήτηση για το ΓεΣΥ σε μια τρίτη ανεξάρτητη κατηγορία “θεμάτων απεικόνισης”, γεγονός που επισημάναμε και στο παρελθόν χωρίς ανταπόκριση, όπως  και τα αιτήματα μας για συνάντηση μαζί τους.

Κάναμε επίσης μεγάλο  αγώνα για να έχουμε Ακτινολόγο μέλος ΔΣ ΑΕΚ στο ΔΣ/ΠΙΣ, αλλά η αντίδρασή ομάδας που συμφωνήθηκε προεκλογικά για το ΔΣ ΠΙΣ, ήταν εμφανής και παρόλο που ο πρόεδρος ΠΙΣ προεκλογικά υποσχέθηκε εκπροσώπηση μέλους μας στην επιτροπή για το ΓεΣΥ ούτε αυτό δεν έπραξε.

Γιαυτό τονίζουμε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια από μέρους όλων μας, για συνεργασία με ΠΙΣ και εξεύρεση μια λύσης για τις γκρίζες ζώνες των ιατρικών πράξεων μας με τις άλλες ειδικότητες και όχι μόνο. Μπορούμε να εστιαστούμε στο κοινό όφελος  όλων μας..

Την συνάντηση με ΟΑΥ στις 5 Ιουλίου την οποία όπως προαναφέραμε ζητήσαμε άμεσα μόλις παραλάβαμε επιστολή τους με τις  ιατρικές πράξεις,  ακολουθήσαν/προγραμματίστηκαν στις  19 και 26 Ιουλίου δυο συνεδριάσεις με ΔΣ ΑΕΚ με την παράλληλη συμμετοχή  και βοήθεια συνάδελφων επιτροπών ΑΕΚ ή μόνο μελών και ευχαριστούμε θερμά όλους.

Από τις συναντήσεις αυτές  λήφθηκαν οι τελικές “αποφάσεις /στόχοι” για δράση:

 Α. Στην συνάντηση με ΟΑΥ τονίσαμε-επισημάναμε-ζητήσαμε:

Πριν μπούμε στην συζήτηση μας εξήγησαν αρχικά, ότι οι υπολογισμοί της κωδικοποίησης των  αποζημιώσεων, των ιατρικών πράξεων στηρίχτηκαν στο Αμερικάνικο σύστημα και των ασφαλιστικών εταιρειών τους.. Δηλαδή αναφέρθηκαν στα “CPT”, στους καταλόγους “Κατάλογοι κωδικοποιημένων δραστηριοτήτων ανά ειδικότητα και Προσχέδια Κανονισμών 2018 για ειδικούς ιατρούς”.  Αναφορά ΑΕΚ προς ΟΑΥ  (σχόλια και παρατηρήσεις μας):

 1. Στις υπάρχουσες ελλείψεις στον κατάλογο που μας έστειλαν αναφορικά με τις ιατρικές πράξεις στην Ακτινολογία και δεσμευτήκαμε να συμπληρώσουμε  τον νέο επικαιροποιημένο κατάλογο πριν την επόμενη συνάντηση μαζί τους τον Σεπτέμβριο. Επειδή οι εξετάσεις αναγράφονται αλφαβητικά και όχι ανά σύστημα, γεγονός που δυσκολεύει τον έλεγχο και παρόλο που συμπληρώσαμε κάποιες, όμως η βοήθειά όλων σας είναι απαραίτητη, ειδικά σε πιο εξειδικευμένες όπως ΜΣΚ, καρδιά, μαστό κ. ά.
 2. Θέσαμε τα εξής ερωτήματα :
 • Τι σημαίνει και πως υπολογίζεται η ιατρική  πράξη στην Ακτινολογία.
 • Το θέμα της αυτοπαραπομπής  για απεικόνιση από το κλινικό ιατρό στον εαυτό του,
 • Εκτός από τα CPT,  οι άλλες κατηγορίες ειδικών θα αμείβονται και με «Δείκτες απόδοσης» όπως είναι η συνταγογράφηση, αριθμός παραπομπών και η αξία διαγνωστικών εξετάσεων. Για τους ακτινολόγους και πυρηνικούς ιατρούς, ποιοι θα είναι οι Δείκτες απόδοσης?. Μήπως θα έπρεπε να ενσωματωθούν και κάποια ποιοτικά κριτήρια? Πιστοποιήσεις? Εσωτερικοί και εξωτερικοί έλεγχοι? (.όπως πολύ ωραία το διατυπώθηκε και η εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής..)
 • Σε ποιες περιπτώσεις δικαιούται ο ασθενής να πηγαίνει κατευθείαν στον Ακτινολόγο, πχ για τον τακτικό μαστογραφικό έλεγχο κ.α. ..(η απάντηση ήταν σε καμία.) Άρα ένα θέμα για να στοχεύσουμε το αντίθετο με επιχειρήματα..
 1. Επικεντρωθήκαμε στην χρήση των Απεικονιστικών και Επεμβατικών /Ακτινολογικών Ιατρικών πράξεων από τις πλείστες άλλες ειδικότητες σε τρία σκέλη:
 • Η διαφορετική ποσοστιαία αναλογία τα CPT, που έδωσαν στις ίδιες ιατρικές πράξεις σε διαφορετικές ειδικότητες
 • Η ανάγκη καθορισμού των γκρίζων ζωνών στην χρήση των απεικονιστικών πράξεων στις διάφορες άλλες ειδικότητες πχ. στην χρήση Υπέρηχων και εάν αυτοί που τις χρησιμοποιούν έχουν τα κριτήρια εκπαίδευσης, τα οποία θα πρέπει επίσης να καθοριστούν.
 • Εάν θα αποζημιώνονται ή όχι και σε ποιες μόνο ειδικότητες και με τι ποσοστιαία αναλογία.
 1. Ζητήσαμε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να έχουμε δικό μας ξεχωριστό προϋπολογισμό από τον συνολικό σφαιρικό προϋπολογισμό, (Ακτινολογία και Πυρηνική ιατρική), γεγονός που δεν απέκλεισαν, αλλά μας προειδοποίησαν για τον πιθανό κίνδυνο/παγίδα.! .. Η πολύ αυξημένη ζήτηση/παραπομπές που θα είμαστε αναγκασμένοι να πραγματοποιούμε, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση τιμής ανά μονάδα.!

Η θέση του ΟΑΥ στα ως άνω ειδικά στο 1, 2,3 ,  ήταν  δυστυχώς πολύ ουδέτερη με μετατόπιση δύναμης και ευθύνης στον  ΠΙΣ . Τελικά δέχτηκαν να πάρουν θέση  εάν και εφόσον τους παρουσιάσουμε επίσημα στοιχεία από άλλες χώρες αναφορικά με τα reference quidlines και θέματα αποζημίωσης σε παρόμοια συστήματα υγείας.

 

Β. Απορρέοντα δυο Συνεδριάσεων ΔΣ ΑΕΚ ( 19&26 Ιουλίου 2018) για το συγκεκριμένο θέμα με ΠΙΣ και ΟΑΥ:

 1. Στοχεύουμε να διεκδικήσουμε ως Ιατρική πράξη στην Ακτινολογία, την Ακτινολογική   γνωμάτευση η οποία θα αμείβεται ξεχωριστά από την τιμή της εξέτασης ώστε να προστατεύονται όλοι οι ακτινολόγοι είτε εργάζονται ως υπάλληλοι είτε αυτόνομα.
 2. Όσον αφορά τις επεμβατικές πράξεις της Ακτινολογίας Ιατρική πράξη στην Ακτινολογία, η επεμβατική πράξη, η Face to face επεξήγηση/εξέταση του ασθενή, όπως και τα αναλώσιμα τα οποία θα πρέπει να πληρώνονται ξεχωριστά από την επεμβατική πράξη και από το συνολικό καθορισμένο κόστος της ιατρικής πράξης /επέμβασης.

Στον ΟΑΥ για τα 1,2, ..θα παραθέσουμε γραπτώς κάτι ανάλογο όπως η Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής ,  <<<Καταβολή αμοιβής στον ειδικό ιατρό:

 1. Διερωτόμαστε τι συμπεριλαμβάνουν τα CPT για τις ιατρικές πράξεις Ακτινολογίας. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε αυτά τα CPT MONO εάν αφορούν στην αμοιβή του Ακτινολόγου για την  γνωμάτευση μιας εξέτασης.

Για τους ακτινολόγους, όπως και τους πυρηνικούς ιατρούς η γνωμάτευση είναι η καθαυτό ιατρική πράξη τις πλείστες των περιπτώσεων και μπορεί να καταναλωθεί χρόνος από 10 λεπτά έως μία και πλέον ώρες (ανάλογα τις δυσκολίας του περιστατικού),  χωρίς να είμαστε «face to face with the patient and his family» (codes 99201-99215?)..όπως για μαγνητικές,  αξονικές τομογραφίες κ. ά …Σε άλλες δε περιπτώσεις να είμαστε face to face, όπως επεμβατικές πράξεις ή υπερηχογραφήματα, με άλλα ανάλογα κριτήρια και ιδιαιτερότητες. Εκτός αυτών, αρκετές εξετάσεις Ακτινολογίας ή επεμβατικές πράξεις  είναι χρονοβόρες και έχουν το επιπρόσθετο κόστος του σκιαγραφικού ή των επεμβατικών υλικών το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από περίπου 40 ευρώ μέχρι και κάποιες χιλιάδες ευρώ.

Εκτός αυτού δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους εν λόγω κωδικούς για διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων αφού αυτές θα γίνονται με παραπομπή από άλλο συνάδελφο, ο οποίος θα έχει ήδη χρεώσει το σύστημα με την επίσκεψη. Για τους πιο πάνω λόγους εισηγούμαστε όπως διαφοροποιηθούν τα CPT και δημιουργηθούν τρεις  κατηγορίες για την αμοιβή των πράξεων Ακτινολογίας.

 • Η αυτή καθεαυτή ιατρική πράξη (γνωμάτευση ή θεραπεία)
 • Η απεικόνιση – βάσει των πρωτοκόλλων..
 • Το κόστος των υλικών σκιαγραφικού, βελόνες επεμβατικά  υλικά κ. α ανάλογα με την εξέταση>>>)
 1. Η Ακτινολογία να έχει τον δικό της Προϋπολογισμό.
  Πρέπει βέβαια να διερευνηθεί με ειδικούς επι του θέματος και παράλληλα να   ψάξουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Θα πρέπει να  βρεθούν οι  ασφαλιστικές δικλείδες διότι το να στηριχτούμε μόνο στις κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής στην Κύπρο θα είναι σχεδόν αδύνατο,  αφού και στην Αμερική δεν πέτυχε πλήρως.
 1. Όσο αφορά τις ιατρικές πράξεις ακτινολογίας που χρησιμοποιούν και άλλες ειδικότητες
 • Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ιατρικές πράξεις Ακτινολογίας στους καταλόγους ιατρικών πράξεων άλλων ειδικοτήτων, όπως ανάλογα τοποθετήθηκε γραπτώς η εταιρεία πυρηνικής ιατρικής: <<υπάρχουν εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής  στον κατάλογο των καρδιολόγων και ενδοκρινολόγων>>..
  Στην  Ακτινολογία κάτι ανάλογο, ισχύει με τις ειδικότητες που οικειοποιήθηκαν   ιατρικές πράξεις με την χρήση  ακτινοσκοπικών ή ακτινογραφικών συστημάτων όπως ουρογραφίες , απλές ακτινογραφίες κ. ά χρήση DEXA κτλ.
  Η διαχείριση ανοικτών πηγών ιονίζουσας ακτινοβολίας διέπεται από την νομοθεσία για χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας για ιατρικούς σκοπούς. Εαν και εφόσον συνάδελφος  άλλης ειδικότητας εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια από του Υπουργείο Εργασίας,  θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον κωδικό των πράξεων της Ακτινολογίας όπως ανάλογα και της Πυρηνικής Ιατρικής. Όλοι οι κανονισμοί θα πρέπει να πληρούν και να συνάδουν και με τις απαιτήσεις άλλων εν ισχύει νομοθεσιών. Γιαυτό οι κωδικοί για ιατρικές πράξεις της Ακτινολογίας επιβάλλεται να υπάρχουν ΜΟΝΟ στον κατάλογο των ιατρικών πράξεων της Ακτινολογίας>>
 • Η χρήση Υπερήχων από άλλες ειδικότητες:
  Εκτός από τα  υπερηχογραφήματα  “καρδιάς” που είναι ιατρικές πράξεις της Καρδιολογίας όπως και τα “μαιευτικά”  ιατρικές πράξεις πιστοποιημένων εκπαιδευμένων γυναικολόγων και ακτινολόγων, τώρα έχουν προσθέσει την υπερηχογραφία στις ιατρικές τους  πράξεις αρκετές άλλες ειδικότητες και συνεχώς αυξάνονται/διευρύνονται  σε νέα πεδία, όπως το “Fast US” στις μονάδες /Θωρακο και άλλα που με ελάχιστη εκπαίδευση ή καθόλου, εκτελούν υπερηχογραφήματα στο πεδίο που αφορά την ειδικότητα τους ..  και όχι μόνο.!!
  Άρα το θέμα αυτό,  ένα  πολύ μεγάλο και δύσκολο  κεφάλαιο, το επεξεργαστήκαμε σε δυο σκέλη προς διερεύνηση και τοποθέτηση,  (με εξαίρεση καρδιολογικών και μαιευτικών):
  α. Ποιες ειδικότητες έχουν δικαίωμα να εξετάζουν με υπέρηχους και  ποιο ανατομικό πεδίο        οργάνων εμπίπτει στην ειδικότητα τους , όπως και τι εκπαίδευση έχουν και με ποια πιστοποίηση.
  β. Η αποζημίωση από το Σύστημα Υγείας.
  i. Δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται , όχι μόνο διότι αφορά τις ιατρικές πράξεις των Ακτινολόγων, που δεν έχουν την κλινική εξέταση ή το χειρουργείο αλλά  και για την οικονομική σταθερότητα του συστήματος .
  ii. Εαν θα αποζημιώνονται, με ποιους  κωδικούς; και με τι αντίστοιχο από την κλινική πράξη θα πληρώνεται ο Ακτινολόγος ;
 1. ΔΡΑΣΗ /ΣΤΟΧΟΙ σχετικά με τα ποιο πάνω .Α. Σχετικά με την χρήση Υπερήχων από άλλες ειδικότητες,
  Σε συνέχεια των προαναφερθέντων,  εστιάσαμε/προβάλαμε:
  α. Την ανάγκη της πιστοποιημένης εκπαίδευσης για όσους ΜΗ  ακτινολόγους χρησιμοποιούν υπερήχους, αλλά ΜΟΝΟ στο αντίστοιχο ανατομικό πεδίο της κάθε ειδικότητας Ως εκ τούτου προωθήσαμε, στον ΠΙΣ, την νομοθεσία, Προεδρικό Διάταγμα της Ελλάδος του 2000  << ΠΔ.228/2000 ΑΔΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ ( ΦΕΚ Α 197 /12.9.2000) >>  (Επισυνάπτεται Νο 2.), με τροποποίηση το 2003 και το οποίο ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Ετοιμάσαμε επιπρόσθετες σημειώσεις/ εισηγήσεις, αναφορικά με την πιστοποίηση της εκπαίδευσης προσαρμοσμένες στην Κυπριακή πραγματικότητα. Παράλληλα ενημερώσαμε  τηλεφωνικά τον πρόεδρο ΠΙΣ, περιμένοντας κάποια ανταπόκριση (δεν είχαμε.. πιθανόν λόγω των καλοκαιρινών διακοπών), με επόμενο βήμα επιστολή για συνάντηση μαζί τους για το θέμα αυτό.
  β. Για την μη  αποζημίωση των πράξεων αυτών σε μη ακτινολόγους (με εξαίρεση καρδιολογικά και μαιευτικά ) από ΟΑΥ θα γίνει η χρήση της νομοθεσίας στην Ελλάδα και παράλληλα θα μελετηθούν και άλλα Συστήματα Υγείας, για ενίσχυση θέσεως και επιχειρημάτων
  γ. Είχαμε την πρωτοβουλία με την ευκαιρία της επικείμενης  συνάντησης των  “”UEMS/ Section of RadiologyMeeting  (Rome, October 06, 2018), να ζητήσουμε να μπει στην Ημερήσια διάταξη προς συζήτηση το θέμα της χρήσης υπέρηχων από μη ακτινολόγους με σκοπό εάν εγκριθεί πλειοψηφικά να μπει στο Meeting των UEMS/CENTRAL που αφορά όλες τις ειδικότητες των ιατρικών συλλογών όλων των ευρωπαϊκών  χωρών.
  ΤΕΛΙΚΑ το έβαλαν στην ατζέντα , αλλά να το παρουσιάσουμε εμείς !!
  Ζητήσαμε την συνεργασία της ΕΑΕ και της Ένωσης Ακτινολόγων Ελλάδος που αντιπροσωπεύουν στους UEMS/ Radiology.
  Σας παρακαλούμε όσοι έχετε γνώση άλλων συστημάτων ή επίσημης εκπαίδευσης και κατοχύρωσης εκπαίδευσης στους υπέρηχους άλλων ειδικοτήτων ( κυρίως τι ισχύει στην Γερμανία), σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε μαζί μας για την προετοιμασία μας για τις 6 Οκτωβρίου.
  Η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου (ΑΕΚ),  δεν έχει τα περιθώρια αγοράς υπηρεσιών από εξειδικευμένους οίκους για τέτοια θέματα (όπως η Deloitte), οπότε στηριζόμαστε στην εθελοντική εργασία και πρωτοβουλία όλων μας. .Ακόμα και  οι αντιπροσωπεύσεις μας γίνονται από προσωπικά μας έξοδα.
  Β. Αναφορικά με το θέμα των κατευθυντήριων οδηγιών που μας ζητήθηκε από τον ΟΑΥ δόθηκε τώρα η Ευκαιρία / Συγκυρία  με την απόφαση της IAEA (International Atomic Energy Association). να κάνει ένα σεμινάριο /εκπαίδευση και λήψη αποφάσεων  για την βέλτιστη  πρακτική εφαρμογής των ιατρικών πράξεων σχετικά με την απεικόνιση, και αιτιολόγηση τους με βάσει Διεθνείς οδηγίες, το  “Applying Best Practices for Quality and Safety in Diagnostic Radiology” .<<Regional   Training Course for Radiologists on applying Justification and Referral Guidelines for Imaging>> από 3 -7 Σεπτεμβρίου παραστούμε δυο ιατροί Ακτινολόγοι από το Υπουργείο Υγείας.
  Γ. Αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα  και πιλοτικά προγράμματα στα κυβερνητικά νοσηλευτήρια με προϋπολογισμό μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 που υπολογίζεται η εφαρμογή της Αυτονόμησης των κυβερνητικών νοσηλευτηρίων. Συζητήθηκαν κάποιες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Υγείας για βελτίωση και στα δυο. (ξεχωριστή αναφορά  για Feedback στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση που ακόμα δεν ορίστηκε).
  Δ. Επιστημονική Δραστηριότητα .Αποφασίστηκε όπως η  Ακτινολογική Εταιρεία  (ΑΕΚ,) αυξήσει ακόμα περισσότερο την επιστημονική της δραστηριότητα οργανώνοντας Σεμινάρια και Ημερίδες με διάφορες συνεργαζόμενες ειδικότητες κλινικών  ιατρών, ώστε να περάσουμε έμπρακτα το μήνυμα της ανάγκης του ειδικού Ακτινολόγου στην γνωμάτευση απεικονιστικών εξετάσεων από τις απλές Ακτινογραφίες μέχρι και τις Μαγνητικές τομογραφίες. Αυτό προϋποθέτει την  συμμετοχή όλων των Ακτινολόγων και ειδικά των πιο νεοφερμένων στην Κύπρο. Από σας εξαρτάται. Ευελπιστούμε όσοι ενδιαφέρεστε να επικοινωνήσετε με Ακτινολογική Εταιρεία.
  Ε. Επιστημονική Δραστηριότητα και συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Υπάρχει δυνατή εκπροσώπηση και συμμετοχή .Τελευταία η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου προχώρησε στις συνεργασίες και εκπροσωπήσεις στην Ευρώπη σε θέματα που αφορούν τον Μαστό , ένα σημαντικό θέμα που άρχισε επίσης να  κινδυνεύσει από άλλες ειδικότητες. Συμμετέχει στην ομάδα “info Dense Breast” μαζί με άλλες 10 χώρες όπως Γερμάνια, Σουηδία , Αγγλία , Ελλάδα κτλ με συμμετοχή γνωστών ονομάτων (όπως ο Lanzo Tabar, Christiane Kuhl ) κτλ σε αυτό το εκπαιδευτικό πληροφοριακό site.
  ΣΤ. Ενεργοποίηση της Ομάδας Τομέα Μαστού της Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου. (όπως ήδη έχει γίνει πρόνοια στο Νέο καταστατικό ΑΕΚ από το 2017).
  Έχει  ήδη  προταθεί /εγκριθεί από ΔΣ μια ομάδα από άτομα που ασχολούνται με μαστό από όλες τις πόλεις, από ιδιωτικό και κυβερνητικό τομέα. Απομένει ενημέρωση των ατόμων εάν όντως ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν και στην συνέχεια να ακολουθήσει μια συνάντηση για να ψηφιστούν οι Chairs, διότι   αριθμητικά είναι πάνω από 20 Ακτινολόγοι. Επιπρόσθετα από τους νεοφερμένους στην Κύπρο συναδέλφους, όποιοι ενδιαφέρονται παρακαλούμε όπως επικοινωνήσουν μαζί μας.

Στο  θέμα Μαστού και Επιστημονική δραστηριότητα τα γεγονότα μας έχουν ήδη προλάβει. Επίκεινται:

 1. Ημερίδα Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου στις 15 Σεπτέμβριου “ Breast Imaging from Ato Z στα πλαίσια του τριήμερου Manosmed Course ( Mobile University of Mastology) ως extra course, με πρόγραμμα που οργάνωσε η ΑΕΚ και με ομιλητές/τριες   που προτάθηκαν από το ΔΣ ΑΕΚ.
 2. Το 20 Διεπιστημονικό Συνέδριο Ογκολογίας: Διάγνωση και Θεραπεία .8-10 Νοεμβρίου Πάφος : H  Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου συμμετέχει με προεδρείο και οργάνωση στο σέσσιον για “ Μαστό”, με δυο ομιλίες από Ακτινολόγους και από όλους του συμμετέχοντες (Ογκολόγους, Πυρηνικούς Ιατρούς, Ιατροφυσικούς και  Τεχνολόγους )
 3. The EUSOBI (European Society of Breast Imaging) Annual Scientific Meeting 2018  Athens/GR, October 11-13, 2018. Η Επιτροπή EUSOBI, μας έχουν προτείνει να γίνουμε μέλη ως Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου /Τομέας Μαστού και να οργανώσουν ένα επόμενο σεμινάριο στην Κύπρο. Γιαυτό θα πρέπει να οργανωθεί ο Τομέας Μαστού το συντομότερο δυνατό.

 

Ευχόμαστε στην θετική ανταπόκριση σας.

 

Με εκτίμηση

 

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου  Ακτινολογικής Εταιρείας Κύπρου

Δρ. Χρύσα Τζιακούρη Σιακαλλή                                                 Δρ. Ελένη Ηρακλέους

Πρόεδρος                                                                                       Γραμματέας